Olej kokosowy i jego kuchenne zastosowanie

By | Czerwiec 13, 2016

Olej kokosowy posiada liczne właściwości zdrowotne, a także jest często używany w kosmetyce. Jednak, swoje miejsce znajdzie również w kuchni, bowiem może być świetnym środkiem wspomagającym odchudzanie.

Olej kokosowy jest pozyskiwany z miąższu kokosa. Obecnie uważa się go jako jeden z najzdrowszych olei na świecie. Swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza przede wszystkim specjalnej grupie cząstek tłuszczu – MTC, które ludzki organizm nie zamienia na tkankę tłuszczową, a wykorzystuje je przy produkcji energii. Oznacza, to szybsze tempo przemiany materii. Wykorzystując olej kokosowy w kuchni i tworząc posiłki z jego dodatkiem możemy liczyć na to, że szybciej spalimy kalorie, a tym samym nie musimy obawiać się o nadwagę i otyłość. W kuchni możemy go stosować jako zamiennik masła, a nawet wykorzystywać go w pieczeniu ciast i tortów. Dzięki temu, że olej kokosowy rozpuszcza się w 26 stopniach C, możemy go śmiało używać do sosów czy dressingów do sałatek.  Używając go w kuchni, mamy pewność, że dostarczymy naszemu organizmowi niezbędne  i zdrowe „paliwo” do jego funkcjonowania.

Źródło: https://www.suplementybio.pl/olej-kokosowy-bio-tloczony-na-zimno

Dodaj komentarz