Czystek – zioło na odporność i długowieczność

By | Styczeń 16, 2017

Czystek rośnie w basenie Morza Śródziemnego, lubi ciepły klimat, dlatego jest popularną rośliną w Grecji i na Wyspach Kanaryjskich oraz w Afryce, spotykany jest też na terenach Kaukazu. Nie wymaga żyznej gleby, ale gwarantuje niesamowite korzyści. W krajach, w których od dzieciństwa podawany jest dzieciom w formie czystek herbata, dożywanie setki nie jest jednostkowym przypadkiem. Znany i ceniony jest już od 2000 lat. Jakie składniki czystka sprawiają, że warto włączyć go do diety?

W co bogaty jest czystek?

– zawiera rekordowe ilości polifenoli odpowiedzialnych za neutralizowanie wolnych rodników. Wolne rodniki pojawiają się na skutek zanieczyszczenia środowiska, jeśli w organizmie jest mało antyutleniaczy, mogą prowadzić nie tylko do przyspieszenia procesów starzenia się skóry, ale też do rozwoju nowotworów. Obok zielonej herbaty, czystek jest jednym z najcenniejszych źródeł polifenoli.

– jest bogaty w witaminę E, C, cynk, beta karoten i flawonoidy, olejki eteryczne, a także różne żywice. Żywica, którą zawiera czystek jest także składnikiem mirry (tej samej, o której wspomina Stary Testament).

Niesamowite właściwości czystka:

Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Zwalcza grzybicę pochwy, a także układu pokarmowego (jelit). W walce z grzybicą ważna jest dieta eliminacyjna, która wyklucza nabiał i gluten, a także cukier biały, jeśli nie zmienimy nawyków żywieniowych, popijanie czystka nie wystarczy.

Czystek zmniejsza ryzyko raka żołądka, a także łagodzi zapalenie żołądka. Pomaga zwalczyć infekcje dróg oddechowych. Odmładza, zmniejszając aktywność kolagenazy (enzymu, który odpowiada za rozpad kolagenu). Usuwa z organizmu metale ciężkie. Palacze oraz mieszkańcy zanieczyszczonych miast mogą dzięki niemu oczyścić organizm. np. z kadmu.

Chroni serce i zapobiega chorobom układu krwionośnego. Działa przeciwalergicznie, obniżając poziom histaminy.

Jak zaparzyć herbatkę z czystka?

Jedną łyżeczkę zioła zalej wrzątkiem, pozostaw po przykryciem przez dwadzieścia minut, posłodź miodem i sokiem malinowym, popijaj ciepłą.

Dodaj komentarz