Cynk – niepozorny, ale bardzo ważny pierwiastek

By | Czerwiec 21, 2016

Orzechy ziemne są bogate w cynkO niedoborach cynku mówi się bardzo mało. Dopiero pół wieku temu udowodniono w ogóle, że jest on dla nas ważny. Dzisiaj już wiemy, że w naszym DNA znajdują się tak zwane palce cynkowe, które biorą udział w wytwarzaniu ogromnej ilości białek. W przypadkach jego niedoboru procesy te są spowolnione lub nawet całkiem zatrzymane, co posiada szereg poważnych skutków.

Niedobory cynku jest bardzo łatwo u siebie zauważyć. Natychmiast pogarsza się bowiem jakość skóry i włosów. Dochodzi nawet do wypadania włosów, bardziej nasilonego u mężczyzn. Często zaobserwować można zmiany skórne przypominające łuszczycę, a u osób młodych znacznie nasila się trądzik. Osoby starsze także mogą mieć charakterystyczne wypryski. Warto w tym miejscu podkreślić, że niedobory cynku są często spotykane i są niezależne od wieku, ponieważ organizm ludzki ma drastycznie niską zdolność do magazynowania cynku i chociaż jest w stanie elastycznie sterować wielkością jego wchłaniania z układu pokarmowego, nie zawsze jest tam wystarczająca ilość tego pierwiastka.

Produkt polecany przy niedoborach cynku – Aku4Complex firmy Akuna

Specyficzna rola cynku przy budowie białek powoduje, że ma on duży wpływ na regenerację organizmu, w tym na leczenie ran raz mechanizmy zapobiegające miażdżycy. Ma też duży wpływ na trzustkę, przez co jest istotnym czynnikiem sprawdzanym w przypadku cukrzycy. Co ciekawe, w 25% przypadków zaburzeń smaku lub węchu czynnikiem bezpośrednio powodującym taki stan jest przewlekły niedobór cynku, który doprowadził do uszkodzenia receptorów chemicznych na zakończeniach odpowiednich nerwów. Jest to na szczęście w większości przypadków odwracalne.

Dodaj komentarz